A GHSat küldetés

Mielőtt bemutatnánk CanSat küldetésünk céljait, szeretnénk megosztani egy inspiráló idézetet Christa McAuliffe NASA-űrhajósnőtől:

“Az űr mindenkié. Nem csak néhány tudósé vagy matematikusé, vagy éppen az űrhajósoké. Ez a mi új határunk odakint, és mindenkinek tudnia kell az kozmoszról.

– Christa McAulliffe, NASA űrhajós és tanár, aki életét vesztette a Challenger űrsikló katasztrófájában

Ezek a szavak már a projektünk kezdetétől fogva inspirálták csapatunkat. Nem csak valami olyat szeretnénk létrehozni, ami jól működik és valamilyen tudományos mérési adatokat gyűjt, hanem valami igazán rendkívülit.

A rendkívüli alatt pedig olyan projektet értünk, amely a fiatalabb generációkban lángra lobbantja a kíváncsiság szikráját, és arra ösztönzi őket, hogy érdekes kihívásokat vállaljanak, amiben fejlesztik önmagukat.

Elsődleges misszió

Elsődleges küldetésünk céljait az Európai CanSat verseny 2023-as irányelvei határozzák meg. A leválasztás után és az ereszkedés során a következő környezeti adatokat kell mérnünk:

  • hőmérésklet
  • légnyomás

A CanSat-unknak képesnek kell lennie arra, hogy ezeket az adatcsomagokat a fedélzeti kommunikációs rendszerével másodpercenként legalább egyszer továbbítsa. Ehhez meg kell terveznünk és meg kell építenünk egy mobil földi követőállomást, amelyet a csapat egy tagja fog üzemeltetni. Ennek az lesz az egyetlen célja, hogy egy antenna segítségével összegyűjtse a CanSat által repülés közben küldött összes adatot.

Az ARDUINO UNO R3 számítógép és a légnyomás- és hőmérséklet szenzorok.

Másodlagos küldetés

Az elsődleges küldetés követelményein kívül két fő adatgyűjtési irányvonalat határoztunk meg: a kiterjesztett telemetriát és az általános másodlagos küldetés adatainak gyűjtését, amelyeket valós időben kell visszasugározunk a földi állomásunkra és/vagy a repülés során egy adathordozóra rögzíteni. 

A kiterjesztett telemetria küldetéscsomag tartalmazna egy GPS nyomkövető berendezést, amellyel pontosan meghatározható lenne CanSatunk pozíciója. Továbbá a légnyomásból ki szeretnénk számítani a barometrikus magasságunkat, valamint folyamatosan figyelni szeretnénk az akkumulátor feszültségét az energiaellátó rendszerünkben.

Az általános másodlagos küldetés adatgyűjtési folyamata tartalmazna egy integrált Geiger-számlálót és egy légköri gázérzékelőt. A számláló a repülés során béta- és gamma-sugárzást mérne, amelyet később a légköri gázszenzorral együtt elemeznénk, amely a tervek szerint a repülés során a levegő CO2-koncentrációját mérné.

Tudományos népszerűsítés

Ahogy fentebb említettük, elsődleges célunk, hogy a fiatalokat ösztöntözzük a küldetésünkkel. Az ötletelés során arra a következtetésre jutottunk, hogy szükségünk van egy közösségi médiás kampányra. Méghozzá egy kiemelkedően jóra.

Éppen ezért hoztunk létre egy sor közösségi médiaoldalat:

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Flickr

Ezek mellett iskolánk közösségi médiaoldalai is népszerűsítik tartalmainkat, amiért nagyon hálásak vagyunk!

Szeretnénk köszönetet mondani a Király Püspök Alapítványnak és a Szlovák Űrtevékenységekért Felelős Szervezetnek (SOSA) a támogatásért.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s